Hvordan fjerner du klister fra klistermærker m.m.?

Fjern klisterNår man fjerner klistermærker, visse former for tape og andet der er klistret på, så kan det efterlade en del klister på den overflade hvor det sad fast. Det er ærgerligt og drøn irriterende, især hvis det er et sted man kan komme op ad.

Fjerner man ikke klisteret fra stedet, men lader det sidde, så vil det med tiden blive mørkt og grimt. Det gør det bla. fordi støv og andet snavs sætter sig fast i klisteret, hvormed det bliver mørkt og grimt.

Derfor anbefales det altid at fjerne klisteret med det samme, så snart man har fjernet klistermærket. Men det kan nogle gange godt være noget af en kamp om at få det fjernet fra overfladen. Man kan stå og gnubbe længe og hårdt, uden det helt store resultat. Er det et større område, vil det være rart med en anden løsning. Og den løsning får du lige her.

Sådan fjerner du klister fra plastic, metal og andre glatte overflader

Det råd der kommer her, gælder på alle overflader som ikke kan suge væske til sig, ligesom det heller ikke må være malet med en maling der kan gå i opløsning.

Men klister fra klistermærker, vil oftest gå i opløsning hvis det kommer i berøring med olie. Så er det super nemt at fjerne og man skal næsten ikke gøre andet end at tørre det roligt af.

Et af de mest effektive midler er rensebenzin, men det er ikke så godt for miljøet, hvorfor det i stedet er anbefalet at bruge lampeolie.

Sådan gør du:

  1. Fjern så meget af klistermærket som muligt med hånden (brug evt. en negl til at skrabe det værste af).
  2. Hæld herefter en smule lampeolie på et stykke køkkenrulle, hvorefter du gnider køkkenrullen rundt på det tilbageværende klister. Klisteret bør nu gå i opløsning og nærmest bare forsvinde af sig selv. Gentag evt. behandlingen, hvis ikke alt forsvinder i første omgang.
  3. Efter endt behandling, skal den behandlede overflade have lov til at dampe godt og grundigt af.
  4. Lampeolie er selvantændelig, hvorfor det er vigtigt at du skiller dig af med køkkenrullen eller kluden på den rette måde. Pak den godt sammen og put den i et tæt sluttende glas eller en plasticpose (f.eks. en frysepose). Luk godt til, så der ikke kan komme luft / ilt til. Bind en god knude på posen. Smid herefter posen eller glasset med kluden indeni ud.

 OBS ved malede overflader

Du kan sagtens bruge ovenstående metode på malede overflader også. Det kan være meget effektivt. Men her skal du være meget varsom, da det kan resultere i at malingen går i opløsning. Du bør derfor ikke gnubbe på denne overflade, men kun tørre forsigtigt af. Stop øjeblikkeligt hvis du ser at malingen smitter af.

Sådan fjerner du klister fra træ, tapet og pudsede vægge

Du skal ikke bruge lampeolie eller andre olier på overflader som kan suge væske til sig. Det vil resultere i at overfladen godt nok er fri for klister, men den vil have en mørk plet bagefter.

Gør i stedet sådan her:

  1. Fjern så meget som muligt med en negl.
  2. Brug en rimelig skarp genstand (f.eks. en køkkenkniv) til forsigtigt at skrabe resten af klisteret af. Vær tålmodig og tag den tid det tager. Hvis du går for hurtigt frem, risikerer ud at komme til at skade overfladen istedet. Det ønsker du ikke.

Hvis klisteret rigtigt driller, så kan du prøve at gøre det mere blødt, ved at varme det op med en føntørrer. Hold føntørreren rimelig tæt på og blæs et stykke tid. Straks efter du har fjernet føntørreren, kan du prøve at tørre eller skrabe mere af klisteret af. Det kan ofte gøre klisteret ret blødt og meget nemmere at fjerne.

Andre produkter

Selvom lampeolie umiddelbart er den bedste olie til dette formål, kan du bruge en række andre former for olie. Rensebenzin er rimelig miljøbelastende og bør derfor helst undgås, men er tilgengæld også drøn effektivt hvis det bruges.

Du kan også bruge andre former for olie. Rent faktisk kan noget så simpelt som madolie faktisk godt bruges. Hæld det på samme måde på en klud eller et stykke køkkenrulle og se om ikke det virker.

Har du ingen af disse produkter, kan du også bruge almindelig vand (evt. med sæbe i). Men her kræves det at du gnubber rimelig hårdt og længe. Men brug skiftevis en klud med sæbevand og tør det så kraftigt af med f.eks. et viskestykke. Det er ofte når det tørres af, at klisteret slipper.

Comments

  1. Pia Grüner skriver

    Gode råd, som jeg vil anvende fremover, men kan I give mig et godt råd om, hvordan jeg kan fjerne stærkt klistre de klistermærker fra batikstof? De er naturligvis sat med omhu for at garantere for rigtigheden af batikkens kvalitet, men det er nu ærgerligt, hvis jeg skal klippe 1/5 m af for at undgå at skulle klistre fast i mine projekter med stoffet.

    Mvh Beate

Speak Your Mind

*