Hvad bruges en skibsklokke til?

En skibsklokke kan faktisk i vore dage have mange formål og bruges til mange spændende ting. Den har egentlig været igennem en udvikling fra i gammel tid hvor den udelukkende blev brugt på skibene, til i vore dage at blive brugt i mange forskellige sammenhænge.

Oprindeligt blev skibsklokken brugt til at signalere med ude på skibene på havet. Der blev både givet signal til omgivelserne men også til selve besætningen. Signalerne til besætningen blev blandt andet givet når der var vagtskifte. Så var man fri for at rende hele skibet rundt for at finde de rette personer til at overtage vagten.

Når der blev givet signal til omgivelserne, blev det bla. gjort i dårligt vejr. I tåge kunne man f.eks. ikke se ret meget, og det var jo før radarens tid. Men ved at ringe stille og roligt med klokken, så kunne omgivelserne høre at der var et skib i nærheden og dermed sætte farten ned. Tilsvarende kunne man så også selv høre om der var andre skibe i nærheden.

I vore dage har man stadig ofte skibsklokker på skibene. De har dog som sådan ingen funktion rigtigt mere, og bruges derfor i stedet mest som pynt. Det ser jo ret godt ud og skaber god stemning at have sådan en skibsklokke foran på dækket.

Men skibsklokken bliver også brugt på land. Et af de mest kendte steder hvor klokken bruges, er på caféer m.m. i deres barer. Her er det helt normalt at der sidder en skibsklokke ved baren. Klokken bliver derfor i disse sammenhænge ofte kaldt for en barklokke, selvom der faktisk ingen forskel er på denne klokke og den der sidder på skibene.

Skibsklokken bliver også ofte brugt på store skoler, konferencesteder m.m. hvor kursister kan fordele sig på store områder udenfor stedet. Når det så er tid til at samles igen, kan man lige ringe med klokken, så kan alle høre at der nu er mad, tid til at få undervisning igen eller noget andet. Det er langt bedre for naboerne i området, end at have store  højtalere der brager løs. Eller tænk hvis der var en leder der skulle rende rundt over det hele og kalde folk sammen? Han ville jo aldrig blive færdig, inden han var hæs og ude af stand til at kalde mere.

Skibsklokken bliver desuden også nogle gange brugt i musik, hvor det enten kan være noget maritimt musik eller noget hvor det skal lyde som kirkeklokker. Det er ikke lige så nemt at skaffe en stor kirkeklokke ind i koncertsalen, hvorimod selv en rimelig stor skibsklokke er noget nemmere at have med at gøre.

Du kan blive klogere på skibsklokker på skibsklokke.dk, hvor du både kan læse om skibsklokker men også finde forskellige modeller af dem.

Speak Your Mind

*