Symfoniorkester – Se hvilke instrumenter her

Et symfoniorkester er vel nok den største orkestertype der findes. I orkesteret er der typisk mellem 80 og 150 mand. Besætningen kan variere, både fra orkester til orkester, men også fra melodi til melodi.

Symfoniorkesteret spiller typisk klassisk musik. Det bliver dog også brugt til forskellige andre større opsætninger af f.eks. musicals, tv-shows m.m. hvor musikken kan være af andre genrer.

Orkesteret ledes af dirigenten, som står foran hele orkesteret og dirigerer med sin dirigentpind. Han har et såkaldt partitur foran sig, hvor han kan se alle noder, som alle musikerne skal spille. Dog ser man tit til koncerter, at dirigenten har lært stykket udenad og derfor dirigerer uden noder, for at være mere frigjort.

Musikerne spiller på mange forskellige instrumenter. Alle instrumenter kan inddeles i nogle instrumentgrupper: strygeinstrumenter, træblæsere, messingblæsere og slagtøj.

Blandt strygerne finder man violinerne, som typisk er fordelt på 1. og 2. violin. Så er der en stor udgave af violinen, som hedder en bratch. Og så til sidst er der de to dybe instrumenter, celloen og kontrabassen.

Blandt træblæserne har vi tværfløjte, obo, klarinet samt den dybe fagot. Disse instrumenter findes i mange forskellige udgaver. Fløjten findes f.eks. også i en piccolo udgave, som er en meget lille fløjte og som klinger meget lyst / højt.

Klarinetterne især findes i rigtig mange udgaver. Den mest normale klarinet er en såkaldt Bb-klarinet. Dvs. at klarinetten klinger i tonen Bb. Dvs. når der i noderne til klarinetten står et C, og musikeren spiller tonen C, så lyder det som et Bb. Dette er vigtigt at huske for dirigenten, hvis han sidder der hjemme og forbereder sig. Sidder han f.eks. og spiller melodien igennem på klaver, skal han altså transponere noderne til en anden toneart, så det kommer til at lyde rigtigt.

Udover at klarinetten findes i en Bb-udgave, er en A-klarinet også meget normal, ligesom der findes mange andre udgaver også.

Messingblæserne består af waldhorn, trompeter, basuner og tuba. Disse instrumenter kan også transponere og findes også i forskellige udgaver. Typisk er trompeten en Bb-trompet, men der findes også f.eks. C-trompeter.

Det er nærmest umuligt at beskrive hvad slagtøjet kan bestå af, da det kan bestå af et hav af slagtøj. Går man nogle hundrede år tilbage, så blev der ikke brugt ret meget slagtøj, når man skrev musik for symfoniorkester. Men moderne komponister bruger ofte rigtig meget forskelligt slagtøj. De mest brugte slagtøjsinstrumenter er dog paukerne, som i særklasse er det mest brugte slagtøjsinstrument i klassisk musik. Derudover er stortromme, lilletromme, tambourin, bækner og triangel også ofte brugt.

Mere moderne er der så kommet marimba, klokkespil, xylofoner, gonger, woodblocks og meget andet til.

Hvis du endnu ikke har prøvet at være til en rigtig symfoniorkester koncert, så bør du gøre det. Det er helt vildt så stor en lyd sådan et orkester kan producere. Tager du hver musiker for sig, er det måske ret begrænset hvad han kan frembringe af lyd. Men når man sætter 100 eller flere musikere til at spille samtidig, så er det helt vildt. Så skynd dig at booke nogle billetter, hvis du endnu ikke har været til symfoni-koncert.

Speak Your Mind

*